Η Ουσία της Αριστείας – Η Απαράμιλλη
Ποιότητα του Αιθιοπικού Arabica
Ο αιθιοπικός καφές Arabica είναι παγκοσμίως γνωστός για τις
πολύπλοκες, φωτεινές και φρουτώδεις γεύσεις του, αποτέλεσμα του μοναδικού του terroir.
Το terroir αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο το κλίμα, το έδαφος και η γη
επηρεάζουν τις ιδιότητες του καφέ.
Η έννοια του terroir δεν είναι απλώς ένας περιγραφικός όρος.
Αντιπροσωπεύει έναν
μετρήσιμο και συνεργιστικό συνδυασμό περιβαλλοντικών παραγόντων που
διαμορφώνουν άμεσα το μοναδικό αισθητηριακό προφίλ του αιθιοπικού καφέ.
Η Τέλεια Συνταγή της Φύσης
Η ξεχωριστή γεωγραφία και το κλίμα της Αιθιοπίας δημιουργούν
απαράμιλλες συνθήκες για την καλλιέργεια του καφέ, συμβάλλοντας άμεσα στις
πολύπλοκες και ζωντανές γεύσεις του. Οι κρίσιμοι παράγοντες περιλαμβάνουν:
- Υψηλό Υψόμετρο: Ο αιθιοπικός καφές
καλλιεργείται σε πολύ μεγάλα υψόμετρα, συνήθως από 1.500 έως 2.200 μέτρα πάνω
από την επιφάνεια της θάλασσας.
- Αυτό το μεγάλο υψόμετρο επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρπού του
καφέ, επιτρέποντας στους κόκκους να αναπτύξουν μεγαλύτερη πυκνότητα και ένα πιο
συμπυκνωμένο, πολύπλοκο γευστικό προφίλ.
- Ηφαιστειακά Εδάφη: Τα καφεόδεντρα
ευδοκιμούν σε πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ηφαιστειακά εδάφη, τα οποία
παρέχουν ιδανική διατροφή για την εύρωστη ανάπτυξη.
- Αυτά τα εδάφη είναι
επίσης εξαιρετικά ευεργετικά για τη σωστή αποστράγγιση και τη διατήρηση βασικών
θρεπτικών συστατικών, ζωτικής σημασίας για υγιή καφεόδεντρα.
- Βέλτιστες Βροχοπτώσεις και Σταθερές Θερμοκρασίες: Η Αιθιοπία βιώνει βέλτιστες βροχοπτώσεις και σταθερές
θερμοκρασίες, ιδιαίτερα από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, οι οποίες συμβάλλουν
σημαντικά στην ομοιόμορφη ωρίμανση των καρπών του καφέ, εξασφαλίζοντας την
κορυφαία ανάπτυξη της γεύσης.
Αυτόχθονες Ποικιλίες – Ένας Γενετικός Θησαυρός
Η Αιθιοπία δεν είναι μόνο η γενέτειρα του καφέ, αλλά και το
σπίτι μιας εξαιρετικής γενετικής ποικιλομορφίας, με πάνω από 6.500
αναγνωρισμένες ποικιλίες καφέ Arabica.
Αυτή η απαράμιλλη αυτόχθονη ποικιλομορφία είναι ένας βασικός
λόγος για τα απίστευτα ποικίλα, μοναδικά και συχνά «άγρια» γευστικά προφίλ που
βρίσκονται αποκλειστικά στον αιθιοπικό καφέ.
Πολλές από αυτές τις ντόπιες ποικιλίες παραμένουν γενετικά
άγνωστες, προσθέτοντας στον μυστικισμό και τον μοναδικό τους χαρακτήρα.
Η απαράμιλλη γενετική
ποικιλομορφία των ποικιλιών Arabica στην Αιθιοπία αποτελεί ένα φυσικό
ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, εξασφαλίζοντας μια εγγενή πολυπλοκότητα και ένα
εύρος γεύσεων που δεν μπορούν να αναπαραχθούν αλλού.
Παραδοσιακές Μέθοδοι Επεξεργασίας
Οι δύο κύριες παραδοσιακές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην
Αιθιοπία επηρεάζουν σημαντικά την τελική γεύση και το προφίλ του καφέ:
- Φυσική Επεξεργασία/Ξήρανση στον Ήλιο: Σε αυτή τη μέθοδο, οι καρποί του καφέ ξηραίνονται στον ήλιο με
τον καρπό ακόμα προσκολλημένο, μερικές φορές για έως και τέσσερις εβδομάδες.
- Αυτό επιτρέπει στα
φυσικά σάκχαρα του καρπού να εμποτίσουν τον κόκκο, προσδίδοντας μια πιο γλυκιά,
πιο φρουτώδη και συχνά έντονα αρωματική γεύση με νότες βατόμουρου, φράουλας ή
ακόμα και κρασιού.2
- Υγρή Επεξεργασία/Πλυμένος: Μια
υγρή μέθοδος όπου ο καρπός που καλύπτει τον κόκκο αφαιρείται πριν από την
ξήρανση.
- Αυτή η διαδικασία
αναδεικνύει την εγγενή διαύγεια, τη φωτεινή οξύτητα και τις πολύπλοκες
λουλουδάτες ή εσπεριδοειδείς νότες του κόκκου, με αποτέλεσμα ένα πολύ καθαρό σε
γεύση φλιτζάνι.
Πιστοποιημένη Ποιότητα: Δέσμευση στην Αριστεία
Η Αιθιοπία διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα του καφέ της μέσω
αυστηρών συστημάτων ταξινόμησης και θεσμικής εποπτείας.
Υπάρχουν δύο κύρια
συστήματα ταξινόμησης: το σύστημα Coffee Liquoring Unit (CLU) και το σύστημα
Ethiopian Commodity Exchange (ECX), με το σύστημα CLU να είναι ιδιαίτερα
σημαντικό για τους διεθνείς εισαγωγείς και τους ψήστες καφέ.
Η ποιότητα του καφέ καθορίζεται συνδυάζοντας δύο στοιχεία: τον
αριθμό των ελαττωμάτων στον πράσινο καφέ (που αντιπροσωπεύει το 40% του βαθμού)
και μια ολοκληρωμένη γευστική δοκιμή ή «ποιότητα φλιτζανιού» (που
αντιπροσωπεύει το 60% του βαθμού).
Η ποιότητα φλιτζανιού αξιολογεί κρίσιμα χαρακτηριστικά όπως η
καθαρότητα του φλιτζανιού, η οξύτητα, το σώμα και η γεύση.
Ο καφές ειδικής ποιότητας (specialty coffee) αποτελεί την
υψηλότερη κατηγορία, συνήθως Βαθμού 1 ή 2, με βαθμολογία 85 ή υψηλότερη στην
κλίμακα της Specialty Coffee Association (SCA).
Αυτοί οι καφέδες
εκτιμώνται για τη φωτεινή τους γεύση, την υψηλή οξύτητα, το λουλουδάτο ή
φρουτώδες άρωμα και συχνά ένα σώμα που μοιάζει με τσάι. Αξίζει να σημειωθεί ότι
πάνω από το 60% του αιθιοπικού καφέ ταξινομείται ως ειδικής ποιότητας, γεγονός
που αποτελεί απόδειξη της εγγενούς του ποιότητας.
Η Αιθιοπική Αρχή Καφέ
και Τσαγιού (ECTA), που ιδρύθηκε το 1977, είναι ένας κυβερνητικός θεσμός που
υποστηρίζει και ενισχύει τις βιομηχανίες καφέ, τσαγιού και μπαχαρικών της
Αιθιοπίας, συμβάλλοντας περαιτέρω στη διασφάλιση της ποιότητας.
Brooks Coffee της DXN: Μια Κληρονομιά
Αναβιώνει
Μετά από αυτή τη μεγάλη ιστορία και την απαράμιλλη ποιότητα του
αιθιοπικού Arabica, ερχόμαστε στο Brooks Coffee της DXN.
Το Brooks Coffee δεν
είναι απλώς ένας ακόμη καφές.
Είναι «φτιαγμένος από προσεκτικά επιλεγμένους,
πλούσιους σε άρωμα κόκκους Arabica απευθείας από την Αιθιοπία» , κληρονομώντας άμεσα
την πλούσια κληρονομιά της γενέτειρας του καφέ και τη δέσμευσή της στην
αριστεία.
Ένα βασικό χαρακτηριστικό που απευθύνεται στους απαιτητικούς
λάτρεις του καφέ είναι ότι το DXN Brooks Coffee είναι «αλεσμένος
καφές σε συνδυασμό με μανιτάρια Ganoderma».
Αυτό τον τοποθετεί ως μια premium επιλογή για όσους εκτιμούν
μια πλουσιότερη, πιο αυθεντική και φρεσκοκομμένη εμπειρία καφέ, έναντι της
απλής ευκολίας.
Η μοναδική προσθήκη εκχυλίσματος Ganoderma lucidum (γνωστού και
ως Lingzhi ή Reishi) είναι ένα κύριο διακριτικό χαρακτηριστικό.
Το Ganoderma
είναι γνωστό ότι προάγει τη συνολική υγεία, απομακρύνει τις τοξίνες, ενισχύει
το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύει την ενέργεια, υποστηρίζει την ορθή
λειτουργία του εγκεφάλου και προσφέρει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Αυτή η ενίσχυση με Ganoderma τοποθετεί το DXN Brooks Coffee ως
ένα προϊόν που «υποστηρίζει τον οργανισμό με φυσικά συστατικά»,
επιτρέποντας στους καταναλωτές να «μην συμβιβάζονται μεταξύ της υγείας τους και
της αγάπης τους για τον καφέ».
Αυτό τοποθετεί τον καφέ ως μια προσεκτική επιλογή για τη
συνολική ευεξία, δυνητικά μετριάζοντας κοινές ανησυχίες που συχνά συνδέονται με
την παραδοσιακή κατανάλωση καφέ, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η παλινδρόμηση.
Μετατρέπει το
καθημερινό τελετουργικό του καφέ σε μια στιγμή τόσο ευχαρίστησης όσο και
υγείας.
Το DXN Brooks Coffee αξιοποιεί στρατηγικά την καθιερωμένη premium
εικόνα και την πιστοποιημένη ποιότητα του αιθιοπικού Arabica, ενώ ταυτόχρονα
διαφοροποιείται μέσω των μοναδικών λειτουργικών οφελών του Ganoderma και της
μορφής του ως «αλεσμένος καφές».
Αυτό δημιουργεί μια ξεχωριστή πρόταση αξίας
στην αγορά, απευθυνόμενη τόσο στους παραδοσιακούς γνώστες του καφέ όσο και
στους καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την υγεία και αναζητούν μια ολιστική
εμπειρία ροφήματος.